Kampanya
Yaz gelmeden restorasyon fiyatlarını öğrenin kampanyalı fiyatlarımızdan yararlanın
TÜMÜNÜ GÖR

Tarihi Eser Restorasyon

Tarihi Eser Restorasyon

Tarihi Eser Restorasyon

Tarihi Eser Restorasyon Restorasyon, tarihsel belge konumunda olan tüm kültür ürünlerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan müdahaleler olarak nitelendirilmektedir. Restorasyon tarih boyunca tamir niteliğiyle süregelmiştir. Ancak tarihi eserlerin koruma bilinci arttıkça restorasyonun uygulama teknikleri de geliştirilmiştir. Tarihi eser restorasyon uygulamaları klasik tamir yöntemlerinden farklıdır. Tamir işlemlerinde eserlerin aslına uygun olup olmadığına bakılmaz. Ancak restorasyon uygulamalarında eserin genel yapısı, karakteristik özelliği, malzeme türü aynı olmalıdır. Restorasyon, aslına uygun olarak yenilemedir ve bir bilim dalıdır. Restorasyonunun amacı, eserin tarihsel kimliğini korumaktır. Esere yeni bir işlev verilmesi restorasyonun amacı olamaz. Ülkemizde de çok önemli kültür varlıkları bulunmaktadır ve bu eserlerin korunması, dünya mirası açısından son derece önemlidir. Bunu sağlayabilmek amacıyla da profesyonel bir çalışmanın yanı sıra son teknik olanakların da kullanılması gerekmektedir.

Tarihi Eser Restorasyon Uygulaması Gelecek Nesle Miras Bırakır

Tarihi eser restorasyon uygulamalarına başlamadan önce bazı çalışmalar yapılmalıdır. Bunlar, tarihi ve arkeolojik, sanat tarihi, teknik araştırmaların yanı sıra kültür varlıklarının yasal statüsünün araştırılması ile çizim teknikleri, analiz çalışmaları, restitüsyon ve restorasyon projesini de kapsayan rölövedir. Restorasyon firmaları, tarihi değer niteliğinde olan kültür varlıklarını gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarılabilmesi sanatını gerçekleştirilmektedir. Tarihi eser restorasyonunun amacı, bu eserlerin korunması ve dünya kültürü olarak adlandırılan tarihi eserlerin kültür mirası olarak bırakılması işlemidir. Tarihi özelliği olan yapıların, resim ve heykel gibi sanatsal çalışmaların geleceği miras olarak bırakılabilmesi için teknik ürünler ve cihazlar kullanılarak yenileme işlemleri uygulanmaktadır. Bu işlemlerin tamamında tarihi eserleri kimliği, dokusu ve mimari değeri tam olarak korunarak yaşatılmaktadır. Bu uygulamaları da restoratör adı verilen uzman mimarlar gerçekleştirmektedir. Bu anlamda her mimarın restoratör olmadığı da rahatlıkla söylenebilmektedir. Restorasyon firmaları, bünyelerinde uzman restoratörleri barındırarak yenileme uygulamalarını en üst seviyede gerçekleştirilmektedir.

Uygulama Teknikleri Önemlidir

Tarihi eser restorasyon uygulama tekniklerinde koordinasyon önemlidir. Bu koordinasyon neticesinde eserler profesyonel bir şekilde yenilenmektedir. Çok iyi bir planlama yapılması gereken yenileme çalışmaları, uzmanlık gerektiren bir yöntemle çözüm getirmektedir. Restorasyonu, “sanatça tamir” olarak nitelendirilmektedir ve bu niteleme bile restorasyonun normal tamir işlemleriyle farklı olduğunu tanımlamaya yeterli olmaktadır. Restorasyon, eserlerin zaman içinde ya da farklı bir nedenden dolayı zarar görmüş yerlerinin aslına uygun olarak yenilenmesi çalışmalarıdır. Restorasyon bir anlamda eserin tekrar canlandırılmasıdır. Bu uygulamalar eserin zamana karşı dayanma gücünü artırır. Böylece eserlerin yıpranması durur. Geçmişten gelen eserlerin yaşatılması için korunması ve zaman zaman tamir edilmesi gereklidir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için de profesyonel restorasyon çalışmaları ve uzman restoratörler gereklidir. Gelişmiş ülkelerde tarihe ve tarihsel değerlere önem verilmekte, buna paralel olarak da restorasyon uygulamalar önem kazanmaktadır. Restorasyonun amacı da geçmiş dönemlerde yapılan eserlerin orijinallerinin korunarak günümüze ve geleceğe taşınmasıdır. BU hizmetlerin yapılabilmesi için de restorasyon firmalarından destek alınmalıdır. Çünkü tarihi değeri olan bir eseri aslına uygun olarak ve aynı malzemelerle tamiri, bu iş için özel olarak eğitim almış uzmanlar sayesinde gerçekleştirilebilmektedir.

03 Aralık 2018
3.070 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?