Kampanya
Yaz gelmeden restorasyon fiyatlarını öğrenin kampanyalı fiyatlarımızdan yararlanın
TÜMÜNÜ GÖR

Mimari Restorasyon

Mimari Restorasyon

Mimari Restorasyon

Mimari restorasyon, yapıların yenilenmesi işlemidir. Özellikle tarihi bir değere sahip olan eserlerin orijinal görünümlerini korumak amacıyla değeri olan eserlerin orijinal görüntülerinin korunması için uygulanan tamir yöntemidir. Binalardaki restorasyon süreci, rehabilite, koruma, yenileme ya da restore olarak adlandırılmaktadır. Restorasyon sırasında eserin yaşının yanı sıra vermiş olduğu duygu ve bulunduğu konumu, doğal yapısı için son derece önemlidir. Restorasyonda orijinal malzemelerin kullanılması ve ayrıntılara özen gösterilmesi de gereklidir. Eserin geçmişi ve kültürel yapısının da ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Bu konuda hem restorasyon uzmanı olan mimarlar, hem mühendisler hem de tarihçiler koordineli bir şekilde görev yapmaktadır. Bina restorasyonunda en son teknolojiler kullanılır. Mimari çizim sırasında da teknolojiden yararlanılmalıdır. Bu sayede yapının zarar görmesi engellenir, hem de ne tür bir malzemenin kullanılması gerektiği tüm olarak  netlik kazanmış olur.

Mimari Restorasyon Orijinaline Sadık Olarak Yapılmalıdır

Mimari restorasyon, gerçek anlamda tarihi ve özgünlük değeri olan, önemli bir hadiseye ev sahipliği yapmış olan eserin, orijinaline tamamen sadık kalınarak, orijinal malzemeden, asli yapıldığı dönemdeki inşaat tekniklerinden ve özgün olmasından yararlanarak, mümkün olduğu kadar az bir müdahale yapılarak korunması ve tamir edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Restorasyonda taşıma yöntemleri de kullanılmaktadır. Yol yapımı, baraj yapımı, zeminin jeolojik yapısının bozulması veya doğal afetler, bir anıtın ya da tarihi değeri olan bir binanın bulunduğu yerde korunmasını zorlaştırabilmektedir. Kimi zaman korumasını imkansız bir hale de getirebilmektedir. Bu durumda eserin önceden belirlenen bir mevkie uygun bir şekilde nakli gereklidir. Nakliye işlemleri, eserin yapım malzemesine, boyutlarına ve inşaat tekniğine göre çeşitli yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. En kolay yöntem, eserin unsurlarına numara verilerek sökülmesi ve başka bir yerde yeniden kurulmasıdır. Özellikle ahşaptan yapılan yapılar bu yöntem için son derece elverişlidir. Yerinde korunamayacak olan taş eserler de nakliye yapılmadan önce detaylı bir şekilde rölöveleri yapılarak fotoğrafları çekilmektedir.

Her Taş Ayrı Ayrı Numarandırılır

Mimari restorasyon çalışmaları sırasında iç ve dış cepheler üzerinde bulunan her taş sıralanır ve her taş ayrı ayrı numaralandırılır. Taşların birbirleriyle ilişkisini göstermek üzere yatay ve düşey çizgiler çizilmektedir. Ayrıca eserin genel durum ve detaylı fotoğrafları çekilmektedir. Sonra itinayla taşlar yerinden sökülür ve yeni konumunda yatay sıraları birbiriyle karışmayacak şekilde düzenli olarak istiflenir. Söküm işlemleri sırasında dağılan ve yeniden kullanılması mümkün olmayan blokların yerine aynı malzemeden yenileri hazırlanır ve yine parçalar, numaralama düzenine uygun olarak hazırlanan temel üzerinde birleştirilir. Bu yöntem, kesme taştan imal edilmiş mimari eserlerin nakliye işlemlerinde uygulanmaktadır. Moloz taşla imal edilmiş binaların bu şekilde taşımak mümkün değildir.  Çünkü söküm işlemi uygulanırken dağılan taşları yeniden aynı ilişkiler içinde bir araya getirebilmek çok zor, hatta imkansızdır. Bu durumda eserin dağılmadan bir bütün olarak nakliye ihtimalinin araştırılması en uygun yol olmaktadır.

 

03 Aralık 2018
2.182 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?